Nemcsak az érettségihez, az élethez is utat mutat a Magiszter Gimnázium Debrecenben

Sportolóknak és nehéz élethelyzetbe került, hátrányos helyzetű fiataloknak, gyerekeknek segít az intézmény az érettségi vizsga megszerzésében és a magánéleti problémák megoldásában.

Nincs még veszve semmi, legyen akárhány éves az ember, lehetőséget kap arra, hogy érettségit tegyen. A Magiszter Alapítványi Gimnázium a 2019/2020-as tanévben is indít képzéseket annak érdekében, hogy segítsen az idősebb korosztálynak pótolni a hiányt. A Magiszter Középiskola 2004 óta működik Debrecenben, először felnőttképzéssel foglalkoztak, 2010 óta fiataloknak és gyerekeknek is segítenek.

Fotók: debrecen.magiszteralapitvany.hu

Torma Valéria tagintézmény-vezető elmondása szerint alakulásuk óta az a cél, hogy a hátrányos helyzetű fiatalokat felkarolják, azokat a gyerekeket pedig, akik valami miatt lemorzsolódtak, visszavezessék a rendszerbe, próbálják őket eljuttatni az érettségiig.

Mint mondta, eleinte roma származású fiatalokkal, gyerekekkel foglalkoztak, ma már vegyes a paletta. Lehetőséget kínálnak nekik ahhoz, hogy érettségi vizsgát szerezzenek, majd egy érettségire épülő szakmai képzés elvégzése után eredményesebben helyt tudjanak állni a munkaerőpiacon.

A Magiszter azok számára is jó lehetőség, akik azért maradtak le az érettségiről, mert kudarcélmény érte őket az iskolában és nem folytatták tovább a tanulmányaikat. Az iskola felnőtt nappali tagozatot is indít, ahova azokat a 16 és 25 év közötti jelentkezőket várják, akik a kudarcok helyett sikerélményekre vágynak, s céljuk a bizonyítvány megszerzése.

A tanulók ebben, az úgynevezett „második esély osztályában” nem hagyományos módszerekkel készülhetnek fel a vizsgára. Kooperatív oktatási módszerrel, projektoktatással képzik az intézménybe jelentkezőket.

– Ez az osztály viszi tovább azt az alapkoncepciót, miszerint célunk a lemorzsolódott tanulók visszavezetése az iskolarendszerbe. Azért kell, hogy ne a hagyományos módszereket használják a pedagógusok, mert ezek a diákok korábban már csalódtak, nem tudtak a merev rendszerhez alkalmazkodni. Minden gyereknek van egy segítője, egy mentora, aki elkíséri egészen az érettségiig, de emellett a magánéleti problémákban is támogatást nyújt. Projekteket szervezünk nekik, próbáljuk kicsit szélesíteni a látókörüket. A gimnáziumi tananyaghoz, a kerettantervhez természetesen ragaszkodni kell, az érettségi követelményeket szem előtt kell tartani, ebből a tematikából kell választani, s az a lényeg, hogy minél érdekesebben próbáljuk ezeket eléjük tárni. Az a cél, hogy önállóan is megpróbálják feldolgozni az anyagot, ezt pedig kiselőadások, prezentációk formájában az osztálytársaikkal is megismertessék. Csoportokban dolgoznak, így a kommunikációs készségük is fejlődik – mondta a tagintézmény-vezető.

A Magiszter Alapítványi Gimnázium nemcsak azoknak kínál esélyt az érettségire, akiknek valamilyen kudarc miatt abba kellett hagyniuk az iskolát, hanem versenysportolóknak is, akik attól tartanak, hogy a folyamatos edzések és versenyek miatt lemaradhatnak a vizsgáról.

Nekik nappali rendszerű gimnáziumi osztályt indítanak rugalmas órarenddel, s a képzést a napi edzésekhez és a sportolók hétköznapi rutinjához igazítják. A sportosztály 2019 szeptemberétől indul, s már most nagyon nagy az érdeklődés.

A speciális igényeket is próbálja kielégíteni a Magiszter, így például olyan tanulókat is várnak a 9. évfolyamtól induló osztályba, akik a hagyományos pedagógiai eszközök szigorú keretei helyett egy kötetlenebb tanulási formát választanának és családias, befogadó környezetben készülnének az érettségi vizsgára.

Azoknak is optimális megoldást kínálnak a Magiszter képzései, akik már dolgoznak, gyermeket nevelnek, de az érettségi hiányában nem találnak munkát, esetleg a bizonyítvány nélkül veszélybe kerülhet az állásuk. Nekik esti és levelező tagozatot indítanak, rugalmas időbeosztással. Az esti képzést kedden, szerdán és csütörtökön délután, a levelező oktatást pedig szombatonként tartják.

Torma Valéria hangsúlyozta, a tapasztalatok alapján igazi hiánypótló képzésről van szó, nagyon sikeres a program, sokan keresik a lehetőséget. Hozzátette, hogy akik hozzájuk járnak vagy jártak, nagyon szerettek ott tanulni. Tavaly öt osztály jutott el az érettségiig, több mint száz tanuló tett sikeres vizsgát.

Torma Valéria szerint a legnagyobb pozitívuma az intézménynek az, hogy az egész iskola profilja, hangulata, a tanárok mentalitása tanuló- és gyerekcentrikus – az a cél, hogy minden egyes gyereknek segítsenek.

– Bármikor elpanaszolhatja a gyerek a gondját-baját, megpróbálunk neki segíteni. A hozzánk érkező diákoknak nem a tanulás a legfőbb gondja, hiszen általában családi és mentális problémáik vannak. Ezeket kezelni kell azért, hogy nyugodtan tudjanak tanulni.

A Magiszternél négyéves képzések vannak, de a jobb tanulóknak, vagy azoknak, akik gyorsabbak szeretnének haladni, lehetőségük van osztályozó vizsgát tenni. Ha ez sikerül, akkor rövidíteni lehet a tanéven, így akár két évfolyam is elvégezhető egyetlen tanév alatt.

Várják a nyolcadikosok jelentkezését is, bármikor be lehet iratkozni, nem fontos a február 18-i felvételi dátumhoz alkalmazkodni. A Magiszterről és a képzésekről az intézmény honlapján lehet további részleteket megtudni.

Forrás:

https://www.dehir.hu/debrecen/nemcsak-az-erettsegihez-az-elethez-is-utat-mutat-a-magiszter-gimnazium-debrecenben/2019/02/05/

© Copyright - Debrecen Magiszter